Vildingarnas

PORTUGISISK VATTENHUND

Portugisisk vattenhund är en gammal ras, som har funnits längs hela Portugals kust sedan urminnes tider. Rasen användes ursprungligen som hjälpreda på och omkring fiskebåtarna men i dag har den så gott som helt förlorat sin betydelse som arbetskamrat för Portugals fiskare. Den första vattenhunden kom till Sverige 1979, och den första valpkullen föddes fyra år senare. I dag (2009) föds 200–250 valpar varje år i Sverige.

 Rasen har simhud mellan tårna och det gör den till en simmare och dykare av stora mått. Den var en oumbärlig följeslagare till fiskaren, som inte bara använde den under själva fisket, utan också som vakthund för att bevaka båt och ägodelar. Skulle fisk eller redskap falla överbord, hoppade hunden självmant i vattnet för att fånga det. Den dök under vattnet om det behövdes. I dag är rasen främst en aktiv sällskapshund, men många ägare aktiverar sin hund med agility, lydnad, viltspår med mera. 

Portugisisk vattenhund är en förhållandevis frisk ras. Rasklubben har hälsoprogram gällande höftledsdysplasi (HD) samt PRA, en ärftlig ögonsjukdom som i dag dock förekommer ytterst sällan tack vare ny DNA-teknik. I övrigt förekommer andra sjukdomar, till exempel hypothyreos (sköldkörtelrubbning) och Addisons disease (njursjukdom) men i begränsad omfattning.

Portugisisk vattenhund är en mellanstor ras, en vuxen hund väger 16–25 kg. Mankhöjd för hanar är 50–57 cm och tikar 43–52 cm. Den ska vara proportionerligt byggd, robust och muskulös. Pälsfärgen får vara svart, brun eller vit. De svarta och bruna hundarna får ha vita tecken. Det finns två pälstyper; lockig och vågig.

 Pälsen kräver en hel del pälsvård. Genomkamning ca en gång per vecka, och regelbundna bad med schampo och balsam. Den unga hundens päls kräver lite mera skötsel. Den fäller sin valppäls vid cirka 1 års ålder, och då bör man kamma igenom pälsen varje dag för att slippa tovbildning. Många allergiker tål rasen, men det är individuellt.

 Rasen är en hund som ursprungligen arbetade självständigt. Den skulle kunna orka arbeta många timmar varje dag och tåla svåra förhållanden. Detta medför att hunden i dag är mycket tålig, anpassningsbar och initiativrik. En vattenhund behöver klara och konsekventa regler redan i valpstadiet, annars är risken att hunden skapar sina egna regler. Med rätt hantering får man en god vän, trevlig arbetskamrat och sällskapshund som förgyller tillvaron.

 

TEXTEN HÄMTAD FRÅN SKK

Grupp 3a =) Szczecin & ny Polsk Champion

Så glad =) Earwen Polsk Champion

En härlig helg i Lettland, träffade både gamla & nya trevliga bekantskaper

& både Theia & Balto tog CERT & blev därmed Lettiska Champions

Theia blev dessutom grupp 4a på söndagen

Nashira, Balto & Theia har genomfört BPH (Beteende- personlighet - hund) på gården i Nyåker 20150808

Balto första utställningen & CERT Gotland 2015

Balto Gimo -tack för fotot Hege

Theia & Balto, Gotland Aug 2015

Theia

Bornholm C.I.B & Noridsk & Dansk Champion

Bästa tjejerna!

Finsk Utställningschampion 2012-09-30

Piluttas Miraculous Success Story - BIR i Piteå 2012-07-15   (foto Jenny Silver)

"Nova"  första certet i Norrköping 2012-06-07

Liten älskade Nova

Mamma Leia med döttrar

Busungen "Theia"

Bus Trollet's Lady Madonna

/

 

Kommentar
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)